SECRETELE BUNICII - ep. 3



PRAJITURI


  • Prajiturile preparate cu albus spuma se pun la copt intotdeauna in cuptorul rece, neincins.
  • Prajiturile cu fructe va vor reusi si vor fi bine coapte, daca veti impiedica sucul de fructe sa inmoaie aluatul. In acest scop, presarati aluatul cu faina si zahar, inainte de a aseza fructele deasupra.
  • Pentru a evita posibilitatea ca prajiturile sa se arda in cuptor, presarati sub tava sare zgrunturoasa din belsug, astfel incat aceasta sa constituie un strat protector.
  • Prajiturile pot fi taiate in felii fara riscul de a se faramita sau rupe, daca in prealabil s-a inmuiat cutitul in apa clocotita.
  • Pentru a scoate din forme jeleul sau inghetata, aveti nevoie de o carpa pe care o inmuiati in apa clocotita, o stoarceti si o asezati cateva clipe in jurul tiparului.




SPANAC
  • Spanacul va ramane verde daca se pune la fiert in apa clocotita.



SUPA

  • Supa de carne va avea o culoare aurie, daca inainte de a da in clocot puneti in oala cateva coji curate de ceapa.
  • Supa va fi gustoasa, daca se pune de la inceput la fiert cu suficienta apa, pentru a nu fi nevoie sa se mai adauge intre timp. Daca totusi este nevoie, adaugati apa calda.
  • Supa de carne se digera mai usor cand e strecurata foarte fierbinte printr-o strecuratoare fina pe fundul careia s-a asezat un tifon inmuiat in apa rece.
  • Supa tulbure se limpezeste cu usurinta, daca aveti la dispozitie un ou: bateti bine albusul pana se transforma in spuma. Amestecati spuma in supa(cat este calda) si lasati oala timp de cca. o jumatate de ora la o parte, langa sursa de caldura. Apoi strecurati supa printr-o sita peste care ati pus o carpa curata de in sau canepa, inmuiata in apa rece.
  • Maduva osului de supa nu se va imprastia in apa in timpul fiertului daca inainte de a pune vasul pe foc, veti fixa cativa graunciori de sare zgrunturoasa, de bucatarie, la fiecare capat al osului, direct pe maduva.
  • Exccesul de grasime din supa poate fi inlaturat pe doua cai:

-In timp ce fierbe, inlaturati grasimea ce pluteste deasupra supei , folosind o lingura de lemn.
-Lasati sa se raceasca. Indepartati apoi cu o lingura crusta de grasime ce se formeaza la suprafata lichidului. Grasimea colectata pastrati-o intr-o cescuta. O puteti folosi pentru a praji cartofii ori pentru a prepara o alta mancare.

Ati sarat prea mult supa? Luati doi-trei cartofi cruzi, curatati-i de coaja si introduceti-i in supa. Lasati sa fiarba in continuare, adaugand un polonic de apa. Cartofii vor absorbi excesul de sare.

SECRETELE BUNICII - ep. 3



PRAJITURI


  • Prajiturile preparate cu albus spuma se pun la copt intotdeauna in cuptorul rece, neincins.
  • Prajiturile cu fructe va vor reusi si vor fi bine coapte, daca veti impiedica sucul de fructe sa inmoaie aluatul. In acest scop, presarati aluatul cu faina si zahar, inainte de a aseza fructele deasupra.
  • Pentru a evita posibilitatea ca prajiturile sa se arda in cuptor, presarati sub tava sare zgrunturoasa din belsug, astfel incat aceasta sa constituie un strat protector.
  • Prajiturile pot fi taiate in felii fara riscul de a se faramita sau rupe, daca in prealabil s-a inmuiat cutitul in apa clocotita.
  • Pentru a scoate din forme jeleul sau inghetata, aveti nevoie de o carpa pe care o inmuiati in apa clocotita, o stoarceti si o asezati cateva clipe in jurul tiparului.




SPANAC
  • Spanacul va ramane verde daca se pune la fiert in apa clocotita.



SUPA

  • Supa de carne va avea o culoare aurie, daca inainte de a da in clocot puneti in oala cateva coji curate de ceapa.
  • Supa va fi gustoasa, daca se pune de la inceput la fiert cu suficienta apa, pentru a nu fi nevoie sa se mai adauge intre timp. Daca totusi este nevoie, adaugati apa calda.
  • Supa de carne se digera mai usor cand e strecurata foarte fierbinte printr-o strecuratoare fina pe fundul careia s-a asezat un tifon inmuiat in apa rece.
  • Supa tulbure se limpezeste cu usurinta, daca aveti la dispozitie un ou: bateti bine albusul pana se transforma in spuma. Amestecati spuma in supa(cat este calda) si lasati oala timp de cca. o jumatate de ora la o parte, langa sursa de caldura. Apoi strecurati supa printr-o sita peste care ati pus o carpa curata de in sau canepa, inmuiata in apa rece.
  • Maduva osului de supa nu se va imprastia in apa in timpul fiertului daca inainte de a pune vasul pe foc, veti fixa cativa graunciori de sare zgrunturoasa, de bucatarie, la fiecare capat al osului, direct pe maduva.
  • Exccesul de grasime din supa poate fi inlaturat pe doua cai:

-In timp ce fierbe, inlaturati grasimea ce pluteste deasupra supei , folosind o lingura de lemn.
-Lasati sa se raceasca. Indepartati apoi cu o lingura crusta de grasime ce se formeaza la suprafata lichidului. Grasimea colectata pastrati-o intr-o cescuta. O puteti folosi pentru a praji cartofii ori pentru a prepara o alta mancare.

Ati sarat prea mult supa? Luati doi-trei cartofi cruzi, curatati-i de coaja si introduceti-i in supa. Lasati sa fiarba in continuare, adaugand un polonic de apa. Cartofii vor absorbi excesul de sare.