SECRETELE BUNICII - ep. 2



TOMATELE

Patlagelele rosii (tomatele) se decojesc usor si foarte rapid daca le introduceti - asezate in cupa polonicului ori a strecuratoarei - in apa clocotita si le tineti asa timp de 20-30 secunde. De indata ce le scoateti din apa fierbinte , introduceti-le intr-un vas cu apa rece. Cojile se vor desprinde acum cu extrema usurinta.
Pasta de tomate (bulionul de rosii) inceputa se pastreaza intr-un borcanel si se acopera cu un strat de ulei.



TELINA

Telina va ramane alba, daca inainte de a o fierbe , o lasati timp de trei ore in apa rece, acidulata cu o lingura de otet de vin.



ULEIUL

Uleiul de floarea soarelui sau de porumb nu rancezeste daca pe fundul sticlei puneti (inainte de a turna uleiul) o lingurita de otet de vin.
Daca pastrati o cantitate mai mare de ulei intr-o damigeana, pentru a preveni oxidarea introduceti in vas sare de bucatarie -o lingurita sau doua, in functie de cantitatea de ulei depozitata. Atunci cand preparati mancaruri sau salate cu acest untdelemn, veti doza sarea tinand cont , de buna seama, de catimea ce o contine uleiul.



UNTUL

Pentru a conserva untul amestecati-l (pe planseta pentru aluaturi, bine udata) cu o lingura de miere de albine(25g miere la 1kg de unt). Untul capata un gust aromat si - efectul principal! - nu va rancezi.
Untul topit va avea un gust mai placut daca il topim intr-o cratita in care am fript carne.
Pentru a inlatura iuteala untului defectuos conservat, framantati-l energic, timp de cateva minute, in lapte crud si apoi in apa rece. Lasati sa se zvante pe o hartie sugativa deasupra unui gratar de lemn, ca sa se scurga apa.
De asemenea, untului rancezit ii putem reda prospetimea gustului inmuindu-l in apa calduta, in care am dizolvat bicarbonat de sodiu (5 lingurite/1 litru, timp de trei ore). Apoi se spala in mai multe ape.



UNTURA

Pentru ca untura topita sa capete si sa-si mentina o culoare alba, dupa ce a fost scoasa de pe foc va fi batuta energic cu telul timp de 15-20 minute.



VARZA

Varza nu va degaja in timpul fiertului niciun miros neplacut, daca se aseaza deasupra capacului o carpa imbibata in otet.


***

SECRETELE BUNICII - ep. 2



TOMATELE

Patlagelele rosii (tomatele) se decojesc usor si foarte rapid daca le introduceti - asezate in cupa polonicului ori a strecuratoarei - in apa clocotita si le tineti asa timp de 20-30 secunde. De indata ce le scoateti din apa fierbinte , introduceti-le intr-un vas cu apa rece. Cojile se vor desprinde acum cu extrema usurinta.
Pasta de tomate (bulionul de rosii) inceputa se pastreaza intr-un borcanel si se acopera cu un strat de ulei.



TELINA

Telina va ramane alba, daca inainte de a o fierbe , o lasati timp de trei ore in apa rece, acidulata cu o lingura de otet de vin.



ULEIUL

Uleiul de floarea soarelui sau de porumb nu rancezeste daca pe fundul sticlei puneti (inainte de a turna uleiul) o lingurita de otet de vin.
Daca pastrati o cantitate mai mare de ulei intr-o damigeana, pentru a preveni oxidarea introduceti in vas sare de bucatarie -o lingurita sau doua, in functie de cantitatea de ulei depozitata. Atunci cand preparati mancaruri sau salate cu acest untdelemn, veti doza sarea tinand cont , de buna seama, de catimea ce o contine uleiul.



UNTUL

Pentru a conserva untul amestecati-l (pe planseta pentru aluaturi, bine udata) cu o lingura de miere de albine(25g miere la 1kg de unt). Untul capata un gust aromat si - efectul principal! - nu va rancezi.
Untul topit va avea un gust mai placut daca il topim intr-o cratita in care am fript carne.
Pentru a inlatura iuteala untului defectuos conservat, framantati-l energic, timp de cateva minute, in lapte crud si apoi in apa rece. Lasati sa se zvante pe o hartie sugativa deasupra unui gratar de lemn, ca sa se scurga apa.
De asemenea, untului rancezit ii putem reda prospetimea gustului inmuindu-l in apa calduta, in care am dizolvat bicarbonat de sodiu (5 lingurite/1 litru, timp de trei ore). Apoi se spala in mai multe ape.



UNTURA

Pentru ca untura topita sa capete si sa-si mentina o culoare alba, dupa ce a fost scoasa de pe foc va fi batuta energic cu telul timp de 15-20 minute.



VARZA

Varza nu va degaja in timpul fiertului niciun miros neplacut, daca se aseaza deasupra capacului o carpa imbibata in otet.


***