MAGIUN ADEVĂRAT, CA PE VREMEA BUNICII.
MAGIUN ADEVĂRAT, CA PE VREMEA BUNICII.
"Rețeta" este cea a bunicii mele din partea tatălui ,
care o are de la bunica ei ... și tot asa.
INGREDIENTE:
- prune grase
PREPARARE :
Se spală prunele bine şi apoi se curăţă de codiţe. Se pun într-un tuci mare , la foc moderat (din lemne) şi întreţinut continuu. Se amestecă continuu până când se desprind/separă sâmburii de carnea prunelor (câteva ore bune). Se dă tuciul deoparte , se strecoară sâmburii de carnea prunelor (printr-o strecurătoare specială pentru magiun) şi apoi se pune din nou la foc. Se amestecă continuu (câteva ore) până când se îngroaşă magiunul (până când mestecăul din lemn stă drept , în magiun, preţ de câteva secunde măcar) .
Când este gata , se lasă puţin să se odihnească şi apoi se pune la borcane (fierbinte) .
Borcanele se baga la cuptor pana se capseaza-videază (10-15 minute) .