SECRETELE BUNICII - ep. 6
CONOPIDA
Totdeauna, in apa in care fierbe conopida, adaugati o jumatate pahar de lapte crud. Conopida va ramane alba.
Mirosul greu al conopidei care fierbe poate fi inlaturat, daca punem in apa respectiva un saculet din tifon, in care asezam miez de paine.
DEBRETINI/CARNATI
Pentru a evita ca debretinii sa se crape in timp ce se frig, opariti-i in prealabil cu apa clocotita.
Pentru a-i pastra mai mult timp in camara, fara a fi primejduiti sa mucegaiasca, ungeti-i cu saramura. Ii desarati atunci cand vreti sa ii gatiti.
FASOLE
Fasolea uscata se inmoaie in ajunul zilei in care o gatiti. Daca apa e calcaroasa fierbeti-o in apa de ploaie sau in apa minerala.
Fasolea va fi mai usor digerata, daca dupa cateva clocote se arunca prima apa de fiert si se adauga, in cea de-a doua apa, doua-trei linguri de ulei.
Daca se dizolva o lingurita de bicarbonat in apa in care fierbe fasolea verde, se mentine nuanta "cruda" , proaspata a legumei.
FICAT
Pentru ca ficatul sa nu se intareasca la fript, se sareaza la sfarsit.
FRUCTE
Fructele uscate se hidrateaza mai rapid daca adaugati in apa o lingurita plina cu drojdie de bere.
Petele lasate de sucul fructelor pe maini se scot stergand pielea patata cu un tampon de vata inmuiat in otet.
GRIS
Daca vreti ca galustele de gris sa dobandeasca o culoare de un galben mai intens, amestecati in gris doua lingurite de malai cernut.