Paine din faina de grau in amestec cu cartofi.
Aceasta este o reteta pe care o stiu de la bunica mea.
Dansa o prepara la cuptor de tip test(oltenesc), dar noi am adaptat-o la vremurile pe care le traim.
Ingrediente
Preparare
Se curata cartofii de coaja, se spala bine si se pun la fiert in apa rece. Dupa ce au fiert, se scot, se sfarama, se lasa sa se raceasca putin, dupa care se trec prin sita sau prin masina de tocat.
Intr-un vas incalzit in prealabil , se pune jumatate din cantitatea de faina cernuta si in mijlocul ei pasta de cartofi, maiaua si drojdia inmuiata in putina apa calduta.
Se amesteca totul cu atentie, se presara cu un praf de faina, se acopera cu o carpa curata si se lasa la dospit, intr-un loc cald, timp de cca doua ore.
Dupa ce maiaua a dospit, se adauga restul de faian, cca 500g, sarea dizolvata in restul de apa si se incepe framantatul, pana cand aluatul face basici si nu se mai lipeste de maini.
Aluatul se lasa din nou la dospit 40-45 minute, apoi se ia din vas, se pune pe o planseta presarata cu faina si se imparte in trei sau patru bucati, carora li se da forma rotunda si se lasa sa creasca cca 20-25 minute. Se iau bucatile de aluat, cu o lopatica de lemn si se aseaza in tava de aragaz unsa in prealabil cu putin ulei.
Se ung bucatile de aluat pe deasupra cu apa si putina faina si se introduc in cuptorul incins. Timpul de coacere este de cca 25 minute. Este bine ca in primele 10 minute sa fie aburi in cuptor(se poate introduce, in cuptor, un vas cu apa clocotita)
Dupa coacere , painisoarele se ung pe intreaga suprafata cu apa indulcita.
Dansa o prepara la cuptor de tip test(oltenesc), dar noi am adaptat-o la vremurile pe care le traim.
Ingrediente
- 1kg faina alba
- 550ml apa
- 50g drojdie
- 1 lingurita sare
- 100g maia veche (de la prepararea anterioara - in cazul in care nu preparati frecvent paine in casa, faceti maia normala, marind cantitatea de drojdie cu aproximativ 20g la fiecare kg de faina)
- 200 g pasta de cartofi(piure) sau 4 cartofi mari
Preparare
Se curata cartofii de coaja, se spala bine si se pun la fiert in apa rece. Dupa ce au fiert, se scot, se sfarama, se lasa sa se raceasca putin, dupa care se trec prin sita sau prin masina de tocat.
Intr-un vas incalzit in prealabil , se pune jumatate din cantitatea de faina cernuta si in mijlocul ei pasta de cartofi, maiaua si drojdia inmuiata in putina apa calduta.
Se amesteca totul cu atentie, se presara cu un praf de faina, se acopera cu o carpa curata si se lasa la dospit, intr-un loc cald, timp de cca doua ore.
Dupa ce maiaua a dospit, se adauga restul de faian, cca 500g, sarea dizolvata in restul de apa si se incepe framantatul, pana cand aluatul face basici si nu se mai lipeste de maini.
Aluatul se lasa din nou la dospit 40-45 minute, apoi se ia din vas, se pune pe o planseta presarata cu faina si se imparte in trei sau patru bucati, carora li se da forma rotunda si se lasa sa creasca cca 20-25 minute. Se iau bucatile de aluat, cu o lopatica de lemn si se aseaza in tava de aragaz unsa in prealabil cu putin ulei.
Se ung bucatile de aluat pe deasupra cu apa si putina faina si se introduc in cuptorul incins. Timpul de coacere este de cca 25 minute. Este bine ca in primele 10 minute sa fie aburi in cuptor(se poate introduce, in cuptor, un vas cu apa clocotita)
Dupa coacere , painisoarele se ung pe intreaga suprafata cu apa indulcita.