Cardamomul


Cardamomul face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Planta are originea in India si Sri Lanka si este cultivata si in Guatemala, Mexic, Indonezia si alte zone din sudul Asiei.
India este cel mai mare producator de cardamom, insa principala tara exportatoare este Guatemala.
Exista doua soiuri de cardamom: Elettaria (cardamomul verde) si Amomum(cardamomul negru).
Cardamomul este o tufa perena, cu tulpini in forma de teaca, ce pot creste intre 2 si 5 m inaltime. Are un rizom mare si lung, frunze de culoare verde inchis, care au o lungime intre 30-60 cm, si o latime intre 5-15 cm. Mladitele cresc de la baza plantei, la nivelul solului. Florile sunt albe, cu vinisoare purpurii. Semintele de culoare verde sau bruna se gasesc intr-o pastaie in trei randuri duble, de sase seminte fiecare. Cardamomul creste la tropice. El poate creste in plantatii sau in salbaticie, de obicei in zone de padure tropicala partial defrisata, caci are nevoie de umbra.
Nu se poate folosi in retete cardamomul negru in locul celui verde si invers. In mod traditional cardamomul negru este uscat la soare, sub cerul liber, sau pe flacara, in spatii acoperite. Daca este stocat in spatii uscate, lipsite de umezeala, aer si lumina, cardamomul negru poate fi pastrat timp de cel putin 1 an.Mai multe specii din genul amomum sunt raspandite in munti, din Himalaya pana in sudul Chinei. Cardamomul negru african ( genul „ aframomum ” din Madagascar, Somalia si Camerun ) are un gust similar. Cei mai mari producatori de cardamom negru sunt Nepal, Bhutan si India.
Arabii, mari cunoscatori ai puterilor plantei, sunt cei care au denumit-o "samanta dragostei". Cardamomul este apreciat ca afrodiziac, retrezind nu numai apetitul sexual, ci mai ales "focul interior al dragostei". Un preparat deosebit de simplu si eficient in caz de oboseala fizica ori nervoasa sau de lipsa a apetitului sexual, se obtine amestecand un galbenus de ou proaspat cu o lingurita de miere si un varf de cutit de seminte de cardamom macinat.

Un desert deosebit de gustos si hranitor este orezul integral cu lapte si miere, condimentat cu scortisoara, coriandru, ghimbir, sofran si bineinteles cardamom, toate acestea in proportii egale. Semintele de cardamom sunt folosite, de asemenea, si la prepararea prajiturilor, carora le confera o savoare deosebita.

Efectul incalzitor este foarte util in tratarea racelilor, mai ales in cele insotite de frisoane. In acest caz, se foloseste mai ales in combinatie cu ghimbirul sau cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g de cardamom, 2 g de ghimbir, 2 g de boia de ardei iute, toate macinate foarte fin, care se amesteca bine cu 4 lingurite de miere de albine lichida. Aceasta cantitate se ia pe parcursul unei zile in trei reprize, inainte de masa cu 15 minute.

Tinctura de cardamom se poate prepara in casa din 100 g de cardamom macinat fin, peste care se pun 500 ml de alcool de 50 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 5-6 zile, agitandu-l din cand in cand. La sfarsitul perioadei, amestecul se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Tinctura de cardamom este indicata in tratarea impotentei, frigiditatii, oboselii, aerofagiei si a digestiei lente.



SURSE:
link 1
link 2

Cardamomul


Cardamomul face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Planta are originea in India si Sri Lanka si este cultivata si in Guatemala, Mexic, Indonezia si alte zone din sudul Asiei.
India este cel mai mare producator de cardamom, insa principala tara exportatoare este Guatemala.
Exista doua soiuri de cardamom: Elettaria (cardamomul verde) si Amomum(cardamomul negru).
Cardamomul este o tufa perena, cu tulpini in forma de teaca, ce pot creste intre 2 si 5 m inaltime. Are un rizom mare si lung, frunze de culoare verde inchis, care au o lungime intre 30-60 cm, si o latime intre 5-15 cm. Mladitele cresc de la baza plantei, la nivelul solului. Florile sunt albe, cu vinisoare purpurii. Semintele de culoare verde sau bruna se gasesc intr-o pastaie in trei randuri duble, de sase seminte fiecare. Cardamomul creste la tropice. El poate creste in plantatii sau in salbaticie, de obicei in zone de padure tropicala partial defrisata, caci are nevoie de umbra.
Nu se poate folosi in retete cardamomul negru in locul celui verde si invers. In mod traditional cardamomul negru este uscat la soare, sub cerul liber, sau pe flacara, in spatii acoperite. Daca este stocat in spatii uscate, lipsite de umezeala, aer si lumina, cardamomul negru poate fi pastrat timp de cel putin 1 an.Mai multe specii din genul amomum sunt raspandite in munti, din Himalaya pana in sudul Chinei. Cardamomul negru african ( genul „ aframomum ” din Madagascar, Somalia si Camerun ) are un gust similar. Cei mai mari producatori de cardamom negru sunt Nepal, Bhutan si India.
Arabii, mari cunoscatori ai puterilor plantei, sunt cei care au denumit-o "samanta dragostei". Cardamomul este apreciat ca afrodiziac, retrezind nu numai apetitul sexual, ci mai ales "focul interior al dragostei". Un preparat deosebit de simplu si eficient in caz de oboseala fizica ori nervoasa sau de lipsa a apetitului sexual, se obtine amestecand un galbenus de ou proaspat cu o lingurita de miere si un varf de cutit de seminte de cardamom macinat.

Un desert deosebit de gustos si hranitor este orezul integral cu lapte si miere, condimentat cu scortisoara, coriandru, ghimbir, sofran si bineinteles cardamom, toate acestea in proportii egale. Semintele de cardamom sunt folosite, de asemenea, si la prepararea prajiturilor, carora le confera o savoare deosebita.

Efectul incalzitor este foarte util in tratarea racelilor, mai ales in cele insotite de frisoane. In acest caz, se foloseste mai ales in combinatie cu ghimbirul sau cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g de cardamom, 2 g de ghimbir, 2 g de boia de ardei iute, toate macinate foarte fin, care se amesteca bine cu 4 lingurite de miere de albine lichida. Aceasta cantitate se ia pe parcursul unei zile in trei reprize, inainte de masa cu 15 minute.

Tinctura de cardamom se poate prepara in casa din 100 g de cardamom macinat fin, peste care se pun 500 ml de alcool de 50 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 5-6 zile, agitandu-l din cand in cand. La sfarsitul perioadei, amestecul se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Tinctura de cardamom este indicata in tratarea impotentei, frigiditatii, oboselii, aerofagiei si a digestiei lente.



SURSE:
link 1
link 2